Kestävän pakkauksen ymmärtäminen: perusteellinen katsaus
Mikä on kestävä pakkaus?
Kierrätettävät, kompostoituvat ja biohajoavat pakkaukset saattavat kuulostaa samalta, mutta niillä on selkeitä eroja. Jokainen kestävä pakkaustyyppi vaikuttaa brändiisi, asiakkaisiisi ja planeettaan eri tavalla.
Vuoteen 2030 mennessä ilmastonmuutos voi muuttua peruuttamattomaksi tuoreiden tilastojen mukaan. Kuluttajat ovat tietoisia tästä ja haluavat mukauttaa elämäntyyliään, mukaan lukien tukemalla kestäviä valintoja tekeviä yrityksiä.
Kestävän pakkauksen valitseminen on kiitettävä ja eettinen päätös kaikille yrityksille. Se on yhdenmukainen talouden perusperiaatteen kanssa: toimita mitä asiakkaat vaativat. On kuitenkin tärkeää välttää sudenkuoppia, kuten viherpesua ja liiallista kulutusta. Tässä navigoimiseksi sinun on tehtävä:
- Ymmärrä erilaisia ympäristöystävällisiin pakkauksiin liittyviä termejä
- Tunnista näiden termien tärkeys
- Opi erilaisten kestävien pakkaustyyppien eduista
Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää kestävistä pakkauksista.
Kestävä pakkaus selitetty
Kestävä pakkaus tarkoittaa mitä tahansa pakkaussuunnittelua, joka edistää kestävyyttä. Oikealla pakkausvalinnalla on pidempi elinkaari. Kestävät materiaalit ovat ympäristöystävällisiä ratkaisuja, jotka tyypillisesti vähentävät hiilijalanjälkeä ja kasvihuonekaasupäästöjä valmistuksen aikana.
Kestäviä pakkaustyyppejä
Yritysten tulisi harkita kolmea päätyyppiä kestäviä pakkauksia:
Kierrätettävä pakkaus
Kierrätettävät materiaalit estävät jätteen päätymisen kaatopaikoille muuntamalla jätteet uusiksi materiaaleiksi. Kaikki kierrätys ei kuitenkaan ole tasa-arvoista. Esimerkiksi vaikka muovi on teknisesti kierrätettävää, 55 % muovijätteestä päätyy silti kaatopaikoille. Siksi vaihtoehtojen tutkiminen on välttämätöntä.
Metallipakkaukset
Sekä teräs että alumiini ovat loputtomasti kierrätettäviä, mikä tarkoittaa, että niitä voidaan käyttää uudelleen ja uudelleenkäyttöön lukemattomia kertoja ilman, että ne hajoavat. Tällä hetkellä 80 % tuotetusta metallista on edelleen käytössä. Muut materiaalit, kuten pahvi, voidaan kierrättää vain rajoitetun määrän kertoja, mutta ne tarjoavat silti merkittäviä ympäristöhyötyjä.
Pahvipakkaukset
Puut imevät hiiltä ilmakehästä, ja kun ne korjataan pakkaamista varten, tämä hiili lukittuu pakkauksen elinkaaren ajaksi. FSC-sertifioitujen pahvituotteiden käyttö auttaa istuttamaan lisää puita, mikä auttaa pysäyttämään metsäkadon ja sitomaan lisää hiiltä. Vaikka pahvi lopulta hajoaa biologisesti, se ei saastuta valtameriä eikä kerry kaatopaikoille kuten muovi.
Kierrätyksen tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä valmistuksen aikana:
- Alumiinin kierrätys säästää 90 % päästöistä
- Tinan kierrätys säästää 70 % päästöistä
Kierrätys säästää myös muita luonnonvaroja. Esimerkiksi kartongin kierrättäminen säästää 7 000 tonnia vettä kartonkitonnia kohden. Sitä vastoin muovin kierrättäminen tuottaa enemmän hiilidioksidia kuin uuden materiaalin käyttäminen. Vaikka muovi on välttämätön monille tuotteille, se ei ole välttämätöntä pakkaamisessa.
Tina, alumiini ja pahvi ovat kierrätettäviä materiaaleja, jotka tukevat kiertotaloutta ja hyödyttävät ympäristöä. Biomuovit ovat yleistymässä myös pakkaustuotteissa, kuten alumiinipulloissa.
Kierrätystilastot
- 48 % EU:n yhdyskuntajätteestä kierrätettiin vuonna 2020.
- Vuodesta 2000 kaatopaikoille toimitettavat jätteet ovat vähentyneet Euroopassa yli 50 %.
- Vain kahdeksassa Euroopan maassa kierrätysaste on yli 50 %.
- Metallin kierrätysaste kaikkialla Euroopassa on 79 %, joten se on kierrätetyin materiaali.
- Jokainen kierrätysterästonni säästää 1,67 tonnia hiilidioksidia.
Kierrätyksen edut
- Vähentää hiilidioksidipäästöjä
- Tietyt materiaalit, kuten hiili, voivat lukita hiileen vuosia tai vuosikymmeniä
- Tinaa ja alumiinia voidaan kierrättää loputtomasti, mikä tukee kiertotaloutta
- Säilyttää luonnonvaroja, kuten puuta ja vettä
Biohajoava pakkaus
Yksi suurimmista ympäristöhaasteista nykyään on valtava määrä jätettä, joka päätyy kaatopaikoille. Vuonna 2020 18 % kaikesta Euroopan jätteestä päätyi kaatopaikoille. Tämän lieventämiseksi on erittäin tärkeää harkita biohajoavia pakkauksia.
Biohajoavat pakkaukset on valmistettu luonnollisista materiaaleista, jotka hajoavat luonnollisesti ja ympäristöystävällisesti. Oikeissa olosuhteissa mikro-organismit hajottavat nämä materiaalit. Koska biohajoavat tuotteet hajoavat ajan myötä, ne eivät tukkeudu kaatopaikoille eivätkä auta vähentämään jätteen syntymistä. Lisäksi ne säästävät energiaa ja öljyä tuotannon aikana.
Biohajoavat tuotteet aiheuttavat myös vähemmän saasteita. Monet näistä materiaaleista hajoavat myrkyttömiksi komponenteiksi, mikä vähentää veden ja ilman saastumista.
Biohajoavien pakkausten valinnassa on kuitenkin otettava huomioon seuraavat seikat:
- Biohajoavat materiaalit voivat hajota vain tietyissä olosuhteissa, kuten tietyissä lämpötiloissa tai kemikaaleissa. Jos ne jätetään kaatopaikalle, ne saattavat jättää jälkeensä pieniä muovikappaleita.
- Termi "biologisesti hajoava" on laaja ja voi viitata erilaisiin tuotteisiin, joista jotkut ovat ympäristöystävällisempiä kuin toiset.
- Biohajoavien pakkausten hajoamisaika vaihtelee suuresti viikoista vuosikymmeniin materiaalista ja olosuhteista riippuen.
Näistä seikoista huolimatta biohajoavat pakkaukset ovat edelleen ympäristöystävällinen vaihtoehto yrityksille, ja sen hyödyt ovat haittoja suuremmat.
Mitä ovat biomuovit?
Biomuovit valmistetaan biologisista aineista öljyn sijaan. Muovia pidetään biohajoavana, jos se liukenee veteen, biomassaan tai hiilidioksidiin tietyn ajan kuluessa. Materiaalin biohajoavuus riippuu sen koostumuksesta, valmistusprosessista ja käsittelyvaihtoehdoista.
Polymaitohappo (PLA) on yleisesti käytetty biomuovi, koska se on helppo käsitellä. Pakkausteollisuudessa PLA:ta käytetään usein makeisten tai ruokapakkausten ikkunoihin. PLA-pakkaus on myös kompostoitava teollisissa olosuhteissa, eivätkä ne tuota myrkyllisiä höyryjä tuhoutuessaan. Biohajoavat muovituotteet tuottavat keskimäärin 68 % vähemmän kasvihuonekaasuja verrattuna öljypohjaisiin tuotteisiin.
On suositeltavaa ottaa yhteyttä biohajoavia pakkauksia markkinoiviin toimittajiin saadaksesi lisätietoja materiaaleista ja niiden hajoamisajoista varmistaaksesi, että ne sopivat tuotemerkkiisi.
Biohajoavat tilastot
- Biohajoavien muovien kysyntä kasvoi arviolta 9 % vuosittain vuosina 2018–2023.
- Vuoteen 2025 mennessä biomuoviteollisuuden arvon odotetaan olevan 27,9 miljardia USD.
- Vuoteen 2030 mennessä biomuovien osuus on 10 % kaikesta käytetystä muovista.
- Jäykkä pakkaussektori ohjaa biomuovien maailmanlaajuista kysyntää, ja sen osuus tuotannosta on 57 %.
- PLA:n tulojen ennustetaan kasvavan nopeimmin vuosina 2020–2027.
Biohajoavien materiaalien edut
- Biohajoavat tuotteet hajoavat eivätkä kerry kaatopaikoille eivätkä saastuta valtameriä.
- Ne vähentävät jätteiden tuotantoa ja kasvihuonekaasupäästöjä.
- Biohajoavien tuotteiden käyttö lisää polttoainetehokkuutta, koska tuotantoprosessi vaatii vähemmän energiaa.
- Monet biohajoavat materiaalit ovat myös kompostoitavia.
Greenwashingin ymmärtäminen
Greenwashing on käytäntö, jossa brändit markkinoivat itseään ympäristöystävällisinä ilman todellisia, merkittäviä tai mitattavissa olevia ympäristövaikutuksia. Tämä on huolenaihe pakkausteollisuudessa, jossa monet organisaatiot merkitsevät tai markkinoivat pakkauksiaan väärin seuraavasti:
- Kestävä
- Vihreä
- Ympäristöystävällinen
- Kompostoituva
- Hajoava
- Kierrätettävä
Virhepesun torjumiseksi hallitukset ovat ottaneet käyttöön viralliset sertifikaatit kestäville pakkauksille. Esimerkiksi sertifioidussa kompostoitavassa pakkauksessa on tietty symboli (esim. taimimerkki).
Jos et ole varma, onko tuote kompostoitava, tarkista toimittajaltasi tai käytä virallista tietokantaa organisaatioilta, kuten Din Certco ja OK Compost. Virallinen sertifiointi on ainoa tapa varmistaa, että pakkaukset ovat aidosti "ympäristöystävällisiä" tai "kestäviä".
Vinkkejä oikean kestävän pakkauksen valitsemiseen
Valitse sertifioidut tuotteet Valitsetpa tina-, alumiini-, pahvi- tai käsityöpaperipakkaukset, varmista, että näillä tuotteilla on virallinen sertifiointi. Tämä sertifikaatti vahvistaa, että ne ovat kierrätettäviä, kompostoitavia tai biohajoavia. Jos olet epävarma, ota yhteyttä toimittajaasi varmistaaksesi sertifioinnin.
Think Beyond the Materials Kun pyrit kestävään kehitykseen, ota huomioon muutakin kuin pakkausmateriaalit. Tutki tavarantoimittajia varmistaaksesi, että he ovat aidosti sitoutuneet ympäristönsuojeluun ja voivat tarjota kumppanuuden, josta voit olla ylpeä.
Älä anna alhaisten kustannusten horjuttaa Vaikka edullinen kestävä pakkaus on saatavilla, se ei välttämättä ole paras vaihtoehto brändillesi tai asiakkaillesi. Investoimalla enemmän laadukkaisiin kestäviin pakkauksiin voi osoittaa brändisi sitoutumisen vihreämpään tulevaisuuteen.
Lisätietoja
Toivottavasti pidit tämän artikkelin informatiivisena. Tinware Directillä pyrimme tarjoamaan parhaat vihreät pakkausvaihtoehdot brändillesi. Etsitkö täydellistä pakkausta tuotteillesi? Ota yhteyttä, autamme sinua mielellämme.
UKK:t
Mitä on kestävä pakkaus? Kestävä pakkaus tarkoittaa mitä tahansa pakkausmateriaalia, joka on ympäristöystävällinen ja tukee kiertotaloutta. Tämä tarkoittaa yleensä, että se on kierrätettävä, uudelleenkäytettävä tai biohajoava.
Onko lasipakkaukset kestävää? Lasipakkauksia pidetään yleisesti kestävinä. Sen paino voi kuitenkin lisätä hiilidioksidipäästöjä kuljetuksen aikana.
Kuinka paljon kalliimpaa on kestävä pakkaus? Vaikka 43 % brändeistä on huolissaan kestävien pakkausten kustannuksista, se ei aina ole kalliimpaa. Pitkällä aikavälillä se voi säästää rahaa. Lyhyellä aikavälillä voit vähentää kustannuksia etsimällä oikean toimittajan.
Miten pakkaus voi olla kestävämpää? Jotta pakkauksistasi tulee kestävämpiä, keskity kevyempiin materiaaleihin, yhdestä materiaalista koostuviin malleihin ja tehokkaisiin valmistusprosesseihin. Vältä materiaalien tuhlaamista valitsemalla kullekin tuotteelle oikea materiaali.
Miten kestävä pakkaus auttaa ympäristöä? Kestävä pakkaus auttaa ympäristöä seuraavilla tavoilla:
- Jätteen vähentäminen kaatopaikoilla
- Hiilipäästöjen vähentäminen koko toimitusketjussa
- Kiertotalouden mallin tukeminen, jossa materiaalit menevät mahdollisimman vähän hukkaan